Lauluni -kirjoituksia musiikin kokemisesta

Meri Tiitola
Projektityö
Sibelius-Akatemia
Kansanmusiikin aineryhmä 
Syksy 2002


Työn nimi
Lauluni- kirjoituksia musiikin kokemisesta

Sivumäärä
10

Kuvaus

Projektini kirjallisessa osassa käsittelen musiikin omakohtaista kokemista sekä muusikkona että kuulijana. Tarkoituksenani oli selvittää ajatuksiani siitä mikä minulle on musiikissa tärkeää juuri nyt.

Olen huomannut, että huomioni kiinnittyy usein musiikin kannalta toisarvoisiin asioihin, sekä laulaessa että musiikkia kuunnellessa. Suurimmaksi osaksi lasken sen johtuvan siitä, että tiedän liikaa. jolloin musiikin välitön kokeminen tulee vaikeaksi. Tieto on muuri ihmisen ja musiikin välissä. jollei siitä osaa ja uskalla välillä päästää irti. Haluaisin päästä lähemmäs musiikkia. riisua turhuudet sen ympäriltä, sekä ilmaista itseäni niin rehellisesti ja yksinkertaisesti kuin mahdollista.

Työssäni käsittelen musiikkia yleensä, en erityisesti esimerkiksi kansanmusiikkia, sillä mielestäni kaikki musiikki on lopulta samaa. Musiikin lajittelu johtaa ajatukset harhateille, pois asian ytimestä.

Kirjoitusprosessi oli minulle erittäin hyödyllinen ja mieluinen. Asiat, jotka ovat pyörineet päässäni pitkään, selventyivät huomattavasti. Tiedän nyt paremmin, millainen muusikko ja ihminen olen, näen selvemmin, mitä haluan tehdä jatkossa.

Projektin taiteellinen osuus on levy, joka sisältää sekä sovitettuja kansansävelmiä että improvisaatiota. Levyllä soittavat Tuomas Airola, Iro Haarla ja Jorma Tapio, itseni toimiessa laulusolistina. Äänitys on tehty Kallio-Kuninkalan studiossa syyskuussa 2002.

Hakusanat
Laulaminen, ihmisääni, ilmaisu

Muita tietoja
Projektin taiteellinen osuus eli CD-levy löytyy Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston kirjastosta.

Sisällysluettelo

 1. Johdanto
 2. Hengitys
 3. "Minä"
 4. Kuulija
 5. Maria
 6. Hiljaisuus
 7. Humaltuminen
 8. "Ei mitään"
 9. Ilmaisu
 10. Billie
 11. Laulava ihminen
 12. Björk
 13. Oma kieli
 14. Totuus
 15. Lopuksi
 16. Liitteet