Tuli Menneisyyden Takaa

Kari Kääriäinen
Projektityö
Sibelius-Akatemia
Kansanmusiikin aineryhmä 
Syksy 1999

Työn nimi 
Tuli Menneisyyden Takaa 

Sivumäärä 
34 + liitteet 

Kuvaus
Projektityöni oli musiikin säveltäminen Suomen Nuorisoseurojen Liiton (SNL) ja Pispalan Sottiisin tilaamaan Kansanmusiikin ja -tanssin vuoden produktioon Tuli Menneisyyden Takaa. Teos esitettiin 6.7.1996 keskiyöllä Pispalan Sottiisissa Tampereella Ratinan stadionin puistoalueella. Esiintyjinä oli noin 200 tanssijaa ja 50 soittajaa, pääasiassa SNL:n kansantanssiryhmistä. Koreografioiden tekijöinä olivat Petri Hoppu, Petri Kauppinen, Pirjetta Mulari, Antti Savilampi sekä Marjo Kuusela, joka toimi myös teoksen taiteellisena johtajana. Projektia johti Aimo Hentinen SNL:sta. 

Teoksen taiteellisena ideana oli luoda subjektiivinen tulevaisuudenkuva maailmasta, jossa kehitys on pysähtynyt tai muuttanut suuntaa niin, että tuloksena on toisaalta rappio, toisaalta kukoistus, toisaalta paluu menneisyyteen, toisaalta askel tulevaisuuteen. Esityksen inspiraatiot tulivat eri aikojen ja aikakausien kohtaamisista kaupungissa, kansantanssissa ja -musiikissa, mytologiassa, luonnossa, ihmisen omassa kehityksessä jne. Esitys pyrki tarkastelemaan ihmisen ja luonnon suhdetta, mihin Ratinan stadion soveltuikin hyvin, siellä on läsnä sekä luonto että kaupunki. 

Musiikkia suunnitellessani lähdin liikkeelle taiteellisen perusajatuksen mukaisesti siitä, että luomme musiikkimaailman, jossa yhdistyy nykyisyys ja menneisyys. Yritin kuvitella, minkälaista musiikkia tässä uudessa maailmassa soitetaan. Tavoitteena oli luoda uudenlainen, erikoinen, monipuolinen, mutta silti tyylillisesti hyvin yhdenmukainen teos. Esityspaikan ympäristö, "kirkkoholvina" toimiva sillanalusta, kukkaniitty jne. sekä esityksen ajankohta, kesäyö, inspiroivat ja ohjasivat sävellystyötä. Musiikin esittäjien, kansanmusiikin harrastajien vaihteleva taso oli myös otettava huomioon. 

Esityksen oli määrä tapahtua siten, että eri kohteissa on samanaikaisesti käynnissä esitys. Jokaisella ryhmällä on oma koreografiansa ja elävä musiikkinsa. Lopuksi kaikki ryhmät esittävät finaalin "luonnonauditoriossa". 

Esitys toteutui lopulta radikaalisti erilaisena, kuin oli suunniteltu, esitysiltana nimittäin satoi runsaasti. Eri kohteissa tapahtuvasta yhtäaikaisesta esityksestä oli luovuttava ja osuudet siirrettiin sateensuojaan sillan yhden osuuden esityspaikan alle. Tapahtumasta muodostui tästäkin syystä ainutlaatuinen. 

Tässä kirjallisessa työssä kuvaan sävellystyön suunnittelua ja toteutusta sekä projektin kulkua ensimmäisistä ideoista valmiiseen esitykseen asti. Mukana on myös musiikin analyysi ja liitteenä nuotit. 

Hakusanat 
Säveltäminen, kansantanssi, kansanmusiikki, nuorisoseura, Pispalan sottiisi 

Muita tietoja 

Sisällysluettelo 

1. Johdanto 1 

2. Projektin vaiheet 2 

Kevät-kesä 1995 2 
Syksy 1995 5 
Talvi-kevät 1996 6 
Kesä 1996 8 

3. Teoksen suunnittelu ja säveltäminen 10 

Lähtökohtia 10 
Esityskohteiden ominaispiirteet 11 
Sävellystyön alkuvaiheet 13 
Ydinoivallus, yhteys taiteelliseen ideaan 14 
Musiikin määritelmä 16 
Cantus firmukset, figuroinnit, materiaalin rakentaminen 18 
Demokappaleet 21 
Kappaleiden viimeistely 23 
Taustanauhojen teko 25 
Sävellystyön tekniset apuvälineet 25 

4. Esitys 26 

5. Analyysi 27

Kuusela/Kulkurit 27 
Mulari/Asfaltti 27 
Kauppinen/Siltaholvi 29 
Hoppu/Kukkaniitty 30 
Savilampi/Amfiteatteri 30 
Yhteenveto FG-osista 31 

6. Lopuksi 32 

Liite, ote lehdistötiedotteesta 
Liite, nuotit