Hanni Autere

Etunimi: 
Hanni
Sukunimi: 
Autere
Kuvaaja: 
Timo Raunio
Syntymävuosi: 
1969

Kansanmuusikon urani sai alkunsa Savonlinnan Taidelukiosta. Sitä ennen olin opiskellut klassista ja kevyttä musiikkia soittaen ja laulaen useissa kouluyhtyeissä ja -orkestereissa. Eri musiikin lajit ovat koko ajan kulkeneet mukana, vaikka kansanmusiikki osoittautuikin minulle omimmaksi. Valmistuin musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta vuonna 1998.

Pääsoittimeni viulun lisäksi opintoihin sisältyivät useat sivusoitintutkinnot. Suomalaisen kansanmusiikin lisäksi olen opiskellut myös irlantilaista, ruotsalaista ja kuubalaista kansanmusiikkia. Opettajiani ovat olleet viulussa mm. Arto Järvelä, Sven Ahlbäck ja Henrik Botvay, laulussa mm. Susanne Rosenberg, Harry Bent ja Anna-Kaisa Liedes, puhaltimissa Leena Joutsenlahti, haitareissa Maria Kalaniemi ja lyömäsoittimissa Tomás Jimeno.

Työskentely vuosikurssiyhtye Loitumassa on vaikuttanut merkittävästi muusikkouteeni. Loituman lisäksi olen esiintynyt laulusolistina irlantilaista musiikkia soittaneessa Deilín-  ja Neem-yhtyeissä ja viulistina kuubalaista musiikkia soittaneessa La Charangassa sekä kansantanssiyhtye Kiperässä.

Perusopintojeni loppuvaiheessa tein projektityönä äänitteen, jota varten sävelsin ja sovitin kappaleita. Tuon työn aikana minussa syntyi vahva palo oman musiikin tekemiseen. Sain toteuttaa tuota haavetta monta vuotta jatko-opiskelijana ja valmistuin musiikin tohtoriksi toukokuussa 2011. Tutkintoa tehdessä pääsin syventymään moniin itselleni tärkeisiin asioihin, kuten improvisointiin, säveltämiseen, kirjoittamiseen ja ennen kaikkea viululauluun eli yhdistettyyn viulunsoittoon ja laulamiseen.

Tällä hetkellä toimin freelancer-muusikkona ja soitonopettajana. Jatko-opintojen lomassa 2004 julkaistiin ensimmäinen soololevyni Puhun puille. Se sisältää etno.netin sivuilla olevien kappaleiden lisäksi materiaalia, jota olen esittänyt mm. ensimmäisessä jatkotutkintokonsertissani. Toinen levyni julkaistaan syksyllä 2012 ja siinä esiintyvät 8 huikeaa jousisoittajaa, joista kaikki myös laulavat. Kolmas levy on niin ikään tekeillä, ja sen julkaiseminen tapahtunee vuoden 2013 aikana. Se sisältää viululaulusooloja sekä muutaman duon Eero Grundströmin kanssa.