Äänikuvia

Numero: 
8
Esittäjä: 
Anna-Kaisa Liedes

Aloitin jatko-opiskelijana Sibelius-Akatemiassa vuonna 1998. Taiteellinen tohtorin tutkinto, jonka aiheena on ihmisäänen monet mahdollisuudet, valmistuu keväällä 2005 Kulttuurirahaston apurahan turvin. Tutkintooni liittyvät kirjallinen työ sekä viisi konserttia, joista kolme on jo toteutunut: 23.5.1999 Matkoja äänen maailmaan, sooloteos, 28.9.2000 Ääni-Merkki (yhdessä lyömäsoittaja Petri Korpelan kanssa) sekä 17. ja 20.10.2002 Maailma on ääni (yhdessä basisti Ari-Pekka Anttilan, huilisti Leena Joutsenlahden ja äänitaiteilija Juha Valkeapään kanssa). Tässä etno.net-äänitteessä on tallennettuna tutkinnon neljäs osa Äänikuvia.

Ääni – kuva – mielikuva – muistuma

Äänikuvia-konsertissa Anna-Kaisa Liedeksen äänellään tuottamat tarinat ja tunnelmat saavat seurakseen Timo Väänäsen sähkökanteleella luomat illuusiot ja Abdissa "Mamba" Assefan perkussiiviset visiot. Ääni synnyttää äänen, kuvan, muistuman – tunnetila uuden tunteen – ja kasvaa siten äänimaisemaksi, jonka jokainen kuulija kokee omalla tavallaan.

Äänikuvia-konserttien sarja toteutettiin 19.–21.11.2003 Malmitalon konserttisalissa. Kanteleensoittajana ja laulajana minua kiehtoo kanteleen ja ihmisäänen, näiden kahden resonanssirikkaan instrumentin yhdistäminen. Sarjassa halusin etsiä erilaisia sointeja ja yläsävelien tuomia mahdollisuuksia molemmista instrumenteista. Musiikki muodostui matkaksi muinaisuudesta tulevaisuuteen. Teoksissa on löydettävissä perinteisten kanteleiden tai kirkonkellojen soiton minimalismia yhdistettynä modernin sähkökanteleen efektoituun maailmaan, lyömäsoittimien värikkyyteen sekä ihmisen ääneen.

Työryhmän muina muusikkoina ovat lyömäsoittaja Abdissa Assefa sekä kanteletaiteilija Timo Väänänen, ja saliäänen toteutti Teemu Korpipää ja valot Sauli Närhi. Konsertin äänitti ja miksasi Marko Myöhänen. Konsertin lavastuksena käytettiin pätkiä elokuvasta Häiden vietto Kalevalan runomailla vuodelta 1927 sekä valokuvia Museoviraston ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kokoelmista.

Konserttia ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Kalevala-korun Säätiö, Kalevalaseura (elokuva Häiden vietto Karjalan runomailla Kalevalaseuran tieteellisen retkikunnan matkalta kesällä 1920), Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (valokuvat), Museovirasto (valokuvat), Puu Kulttuurissa ry. sekä Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osasto.

Julkaisuvuosi: 
2003
Äänitysvuosi: 
2003

 

1. Lugas

Säv. Anna-Kaisa Liedes.

Anna-Kaisa Liedes: ääni

2. Walamo

Säv. Abdissa Assefa, Anna-Kaisa Liedes, Timo Väänänen.

Abdissa Assefa: lyömäsoittimet
Anna-Kaisa Liedes: ääni, kulho, kantele
Timo Väänänen: kantele

3. Yö on kylmä

Säv. Anna-Kaisa Liedes, san. Eija Tuomela, sov. Abdissa Assefa, Anna-Kaisa Liedes, Timo Väänänen.

Abdissa Assefa: lyömäsoittimet
Anna-Kaisa Liedes: laulu, kantele
Timo Väänänen: kantele

4. Kaski

Säv. Anna-Kaisa Liedes, sov. Abdissa Assefa, Timo Väänänen.

Abdissa Assefa: lyömäsoittimet
Anna-Kaisa Liedes: ääni, taustanauha

5. Masha

Säv. Abdissa Assefa, Anna-Kaisa Liedes, Timo Väänänen.

Abdissa Assefa: lyömäsoittimet
Anna-Kaisa Liedes: ääni
Timo Väänänen: kantele

6. Vajo bez

Säv. trad., sov. Teemu Korpipää, Anna-Kaisa Liedes.

Udmurtiasta ja Mordvasta.

Gennadi Dulkin: itku
Anna-Kaisa Liedes: laulu

7. Tuike

Säv. Abdissa Assefa, Anna-Kaisa Liedes, Timo Väänänen.

Abdissa Assefa: lyömäsoittimet
Anna-Kaisa Liedes: ääni, kantele
Timo Väänänen: kantele