Viestejä ajasta

Numero: 
4
Esittäjä: 
Outi Linnaranta

"Kun aika lakkaa, alkaa ajattomuus". Tämä oli minulle tärkeä ajatus ja olkoon myös Sinulle, kun uppoat musiikkiini. Unohda kiire. Anna pieniä muutoksia sisältävien tahtien kuin laineiden liplatuksen tai lehtien värinän, niityn hienovaraisten värisävyjen hivellä mieltäsi. Herkistä kuulosi tarkkuus niin, kuin et koskaan olisi kuullut moottorin ääntä, lentokoneen mylvintää tai teknologian jyrinää.

Karjala on kuuluisa kanteleestaan. 1900-luvun alussa pidettiin yleisesti kanteletta niin tavallisena soittimena, että uskottiin kaikkien tietävän, miten sitä soitetaan. Armas Otto Väisänen (1890-1969) oli ensimmäisiä, jotka vuosisadan vaihteessa huomasivat kantelekulttuurin olevan kuolemaisillaan. Viimeiset havainnot kansanomaisista soittajista ovat 1960-luvulta.

Suora yhteys vanhaan karjalaiseen kanteleperinteeseen puuttuu. Niinpä olemme nuottifragmenttien varassa. Yhden nuotin läpi soittaminen vie noin 20 sekuntia, ja kuitenkin kuvauksissa soiton kerrotaan jatkuneen jopa tunteja. Tämä äänite on syntynyt halusta täyttää puuttuvia kohtia eläytymällä kanteleensoittajan tapaan hahmottaa musiikki. Opettelin ainoan olemassa olevan kirjallisen lähteen, Kantele- ja jouhikkosävelmät, kannesta kanteen ulkoa. Tutustuin muunteluun runo- ja itkuvirsimelodioissa, paimensävelmissä ja kalevalamittaisissa runoissa. Perehdyin julkaisuissa ja Väisäsen muistiinpanoissa erityisesti muuntelua kuvaaviin merkintöihin. Luin kansanrunoja, perehdyin aikakauden uskomuksiin ja aikakäsitykseen. Kuuntelin tuulen suhinaa metsässä, hyttysten ininää metsälammella.

Vuosien kuluessa syntyi reilun tunnin mittainen kokonaisuus, jossa soitan tauotta karjalaista kantelemusiikkia. Tämä on oma näkemykseni yhdessä vaiheessa eläytymisprosessia.

Äänitteellä on käytetty seuraavia Armas Otto Väisäsen Kantele -ja jouhikkosävelmiä -kirjassa olevia nuotinnoksia:

* Paavila Patronen, Korpiselkä: nro 87 Maanitus
* Iivana Sirgo, Impilahti: nro 75 Maanitus
* Iivana Brelo, Suojärvi: nro 76
* Pesa Padrone, Korpiselkä: nro 66 Ripatska
* Jeyssei Pyy, Korpiselkä: nro 85 Tripatska
* Fedha Happo, Suojärvi: nro 63 Ripatska
* Mikko Röpeli, Korpiselkä: nro 148 Marssin tapaista

Outi Linnaranta
Julkaisuvuosi: 
1999
Äänitysvuosi: 
1999

Äänitys Outi Linnaranta, miksaus Matti Kontio ja Outi Linnaranta.

1. Hyttysten hämärä

Säv. Outi Linnaranta.

Outi Linnaranta: kantele

2. Korentojen kimallus

Säv. Outi Linnaranta.

Outi Linnaranta: kantele