Vindar från Viborg

Numero: 
6
Esittäjä: 
Tuulikki Bartosik ja Emma Reid

Olemme soittaneet yhdessä vuodesta 2000 lähtien. Löysimme Orsan kansanmusiikin kumpikin tahollamme. Emma sai ensikosketuksen siihen viulunsoiton kesäkursseilla Malungissa, ja tutustui siihen paremmin Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa opettajansa Ellika Frisellin johdolla. Tuulikki kuuli orsalaista musiikkia ensimmäistä kertaa arkistonauhalta ja ihastui saman tien Gössa Andersin (1878-1963) soittoon. Siitä lähtien hän on keskittynyt jäljittelemään Andersin omintakeista soittotyyliä harmonikalla. Apunaan hänellä on ollut kuninkaallisen musiikkikorkeakoulun opettaja Sven Ahlbäck.

Pitkäaikainen projektimme käynnistyi, kun huomasimme olevamme kiinnostuneita samasta asiasta. Huomasimme, että nykyisessä tavassa soittaa orsalaisia sävelmiä ja Gössa Andersin soittotyylissä oli huomattavia eroja, ja halusimme tutkia Gössan arvoituksellista tyyliä. Mikä tekee Gössa Andersin viulunsoitosta niin erikoista? Mikrointervallit, monimutkaiset rytmikuviot, modaalinen sävelkieli, selkeä svengi, mutkaton musiikillinen ilmaisu, kehittynyt soittotekniikka, katkeamaton liike, tietynlaiset korukuviot... luetteloa voisi jatkaa loputtomiin. Omat sovituksemmekin perustuvat perinteiseen harmoniaan, olemme opiskelleet stemmoja esimerkiksi Gössa Annalta (1906-1999) ja Jämt Ollelta (1872-1938). Tavoitteemme on sisäistää tyyli niin perusteellisesti, että voimme improvisoida sekä melodioita että harmonioita perinteen mukaisesti.Emma Reid

Tuulikille projekti on merkinnyt täydellistä kumousta harmonikansoiton ajattelussa. Yksi haasteista on ollut miten jäljitellä neljäsosa-askelia kromaattisella harmonikalla.

Meistä on hienoa säestää tanssia, missä spontaanisuus ja ihmeellinen Gössa-svengi saavat tarvitsemansa tilan. Orsalaisten sävelmien lisäksi soitamme musiikkia Länsi-Taalainmaalta, Älvdalenista ja myös omia sävellyksiämme.

Julkaisuvuosi: 
2003
Äänitysvuosi: 
2003

1.–3. Äänitys ja miksaus Erik Metall Tukholman kuninkaallisen musiikkikorkeakoulun Semistudiolla, 4. äänitys ja miksaus Magnus Lindström Tukholman kuninkaallisen musiikkikorkeakoulun Big-studiolla.

1. Vals efter fadern

Säv. trad., sov. Tuulikki Bartosik, Emma Reid.

Tämän valssin Gössa Anders oppi isältään, Gössa Anders vanhemmalta. Olemme kuunnelleet arkistonauhoja ja tehneet sävelmästä oman sovituksen. Viritimme harmonikan tarkoituksella hieman "epävireiseksi", jotta saisimme aikaan aidon orsalaisen soundin neljäsosa-askelineen.

Tuulikki Bartosik: haitari
Emma Reid: viulu

2. Polska efter Bleckå

Säv. trad.

Sävelmä on toiselta nimeltään Mora-Frisken tai Systerpolska nro 3, koska sen melodiset fraasit ovat samankaltaisia kuin Systerpolska nro 1:ssä. Kuuleman mukaan Bleckå ei mielellään jakanut sävelmiään ja hän soitti vain harvoin muiden pelimannien kanssa. Jos hän huomasi, että joku seurasi soittoa erityisen tarkasti, hän alkoi muunnella melodiaa, mikä osaltaan selittää Bleckån sävelmien valtavan muunnelmien määrän.

Tuulikki Bartosik: haitari
Emma Reid: viulu

3. Orsa brudmarsch efter Bleckå

Säv. trad.

Tästä muodostui meidän lempikappaleemme äänityksissä. Harmonikan soittamat neljäsosa-askeleet kuulostavat hyvin samalta kuin alun perin viululla soitettuna. Emma soittaa harmoniaa Gössa Anna Anderssonin mukaan.

Nämä kolme kappaletta äänitti ja miksasi Erik Metall Tukholman kuninkaallisen musiikkikorkeakoulun Semistudiolla.

Tuulikki Bartosik: haitari
Emma Reid: viulu

4. Två polskor efter Bleckå

Säv. trad.

Systerpolska nro 1. ja nro 2. Muihin tyypillisiin orsalaissävelmiin verrattuna nämä kaksi polskaa ovat epätavallisen iloisia eikä niissä ole lainkaan neljäsosasävelaskeleita.

Polkat äänitti ja miksasi Magnus Lindström Tukholman kuninkaallisen musiikkikorkeakoulun Big-studiolla.

Tuulikki Bartosik: haitari
Emma Reid: viulu