Base & a Flyer – Tangoa viululle ja kontrabassolle

Projektityö
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Kansanmusiikin aineryhmä

Sisällysluettelo

Johdanto

Työryhmä

Alexander Vocking
Mirek Walton

Aikataulu

Rahoituksesta

Biisien valinta

Piazzollan stigma
Tanssijat ja tango

Tyylistä

Basson tyylilliset tekniikat
Viulun tyylilliset tekniikat

Staccato
Aksentit
Jousitukset
Efektit

Viulun rooli
Levyn tavoiteltu soundi

Työprosessi

Adaptaation ja sovituksen ero

Sovittamisesta kahdelle jousisoittimelle

Harmonia
Rytmi

Äänitykset

Ensimmäiset äänitykset
Toinen sessio

Postproduktio

Miksaus/Masterointi
Kansi

Projektin tulevaisuus

Mitä opimme?
Mitä seuraavaksi?

Lähteet

Liitteet

Levyn teosten partituurit

Johdanto

Tässä projektiraportissa selvitän työprosessia ja ajatuksiani Base & a Flyer -yhtyeen ensimmäisen levyn teosta ja siihen johtaneista seikoista. Raportin tarkoituksena on selventää ja dokumentoida työn vaiheet sekä lukijalle että itselleni. Pyrin myös ottamaan kantaa tangoon eurooppalaisen soittajan näkökulmasta sekä valaisemaan valintojamme levyn työstöprosessissa.

Valmistuin Hollannissa Codarts University of Artista maailmanmusiikkilinjalta maisteriksi vuonna 2018. Kyseisen koulun maailmanmusiikkilinja oli tuolloin jaettu viiteen eri alalinjaan, joista itse opiskelin tangolinjalla. Valmistumisen jälkeen halusin intohimoisesti soittaa tangoa, mutta tunnettu kvintettikokoonpano (viulu, bandoneon, piano, basso, kitara) ei tuntunut omimmalta. Silloinen viuluopettajani ehdotti, että kokeilisin duoa kontrabasson kanssa, ja koska haasteet ovat aina kiehtoneet minua, haistoin tässä mahdollisuuden kokeilla jotain uutta.

Ensimmäinen kysymys, johon halusin vastauksen, oli ilmeisin: onko tällainen soitinnus tangossa mielekäs? Aloittaessani projektia ainut tuntemani viululle ja kontrabassolle sävelletty tai sovitettu tango oli Piazzollan J’attends. Tuntemani sovitus kappaleesta oli Andreas Wiebecke-Gottsteinin kynästä. Siinä soittimet ovat mielestäni äänenkorkeutensa takia eri maailmoissa: viulu tuntuu päälleliimatulta tai kontrabasso omassa musiikkisfäärissä liikkuvalta. En siis ollut lainkaan vakuuttunut siitä, että kappaleen tyyli kantaisi kokonaisen konsertin tai levyn verran.

Kuinka sitten saada soittimet houkuteltua samaan maailmaan? Sovituksista voisi ehkä tehdä yksinkertaisia vaikkapa siten, että basso soittaisi pitkiä linjoja korkeammasta rekisteristä ja sen päällä viulu soittaisi melodiaa. Tästä olisi hyvä aloittaa, mutta kuinka musiikista saisi dynaamista ja monipuolista? Voisivatko soittimet vaihtaa rooleja? Kuinka rytmisyys toteutettaisiin? Yksinkertaisesti, miten tämä kokoonpano onnistuisi soittamaan elävää ja mielenkiintoista musiikkia?

Lopullinen huoli oli piilevää sorttia. Millaista yleisöä kontrabasson ja viulun yhteistyö kiinnostaisi? Vai kiinnostaisiko se yleensä ketään? Tämä kysymys tiedostetusti sisälsi henkilökohtaisen ulottuvuuden: musiikkia ei ole ilman tekijää. Yleisö ei siis rakastaisi tai karsastaisi musiikkiamme välttämättä vain soitinnuksen takia, vaan asiaan vaikuttaisivat myös omat musiikilliset taitomme ja tietomme. Kannattelisiko duo sitten lopulta kokonaisen konsertin verran?

Kirjoitimme yhdessä Alexander Vockingin kanssa ensimmäiset sovitukset ja adaptaatiot kontrabassolle ja viululle keväällä 2018 ja esitimme niitä saman vuoden aikana. Pian tuntui luontevalta jatkaa projektia pidemmälle, ja haaveilimme levyn äänittämisestä.

Levy äänitettiin lopulta kahden vuoden aikana  2019–2021 Amsterdamissa. Äänittäjänä, editoijana ja miksaajana toimi Mirek Walton, ja masteroinnista vastasi Alex Geurink.

Tangolla viitataan isoon kirjoon erityyppistä musiikkia. Ero suomalaisen ja argentiinalaisen tangon välillä on merkittävä, ja tässä työssä käytänkin termiä tango tarkoittaen argentiinalaista tangoa.