Projektityö
Kansanmusiikin aineryhmä
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
2019
1 Johdanto
2 Projektissa käytetyistä soittimista
2.1 Pitkähuilu
2.2 Projektissa käytettävät pitkähuilut
2.3 Projektissa käytettävät muut soittimet
3 Levyn sisältö
3.1 Yleistä kappalevalinnoista, sovitustyöstä ja äänityksistä
3.2 Huilu puhuu
3.3 Joutsenen saunetervehdys
3.4 Wagogo filimbi
3.5 G-taklax
3.6 Muamo
3.7 Viima
3.8 Bassopitkisgroove
3.9 Laulu / Torupilli Jussi Lugu nr. 21
4 Pohdinta
4.1 Suurimmat haasteet ja onnistumiset
4.2 Projektini hyödyt soittimen soittotyylin/tekniikan kehittämisen suhteen
4.3 Lopuksi
Lähteet
Kirjallisuutta, kuunneltavaa ja internetlähteitä
Pitkähuilun rakentajia
Liitteet
Projektityöni tarkoitus on esitellä perinnesoittimen, pitkähuilun, käyttömahdollisuuksia kansanmusiikissa sekä kokeilla sen sointia yhdessä muiden soittimien kanssa.
Minua kiinnostaa se, miten pitkähuilu käyttäytyy yhteissoitossa erilaisia äänenvärejä edustavien soittimien kanssa, sekä sille soveltuvat monenlaiset roolit kappaleiden sovituksissa. Lisäksi haluan kokeilla erilaisten pitkähuilujen yhteissointia eräänlaisessa pitkähuiluorkesterissa, johon kuuluu useissa oktaavialoissa soivia pitkähuiluja ja mahdollisesti myös monen eri pohjasävelen omaavia pitkähuiluja. Projekti tähtää pitkähuiluun keskittyvään äänitteeseen, joka äänitetään keväällä 2019. Sävellys- ja sovitustyön toteutan keväiden 2018 ja 2019 välillä. Äänitys ja miksaus toteutetaan maalis-kesäkuun 2019 aikana. Äänitteellä kanssani soittavat Joonas Ojajärvi citterniä ja Venla Blom beatboxaa. Itse soiton pitkähuiluja. Projektista syntynyt CD on kuultavissa muun muassa Sibelius-Akatemian Kansanmusiikin aineryhmän kirjastossa, jonne se toimitetaan painatuksen jälkeen. Painatus tapahtunee syksyn 2019 aikana. Olen liittänyt mukaan video- ja ääninäytteitä sovituksellisista kokeiluista ja äänitystilanteesta sekä nuotteja. Projektityön kirjallinen osuus on kuvaus prosessista ja sen tuloksista. Materiaalina toimivat projektista tekemäni päiväkirjamerkinnät, nuotit ja harjoitustaltioinnit.
Pitkähuilulla (tai vastaavilla sormireiättömillä yläsävelhuiluilla) toteutettuja äänitteitä on tehty aiemminkin, mutta pitkähuilun erilaisia rooleja yhtyesoitossa on tutkittu tietämykseni mukaan hyvin vähän. Monessa äänitteessä, jossa pitkähuilu soittaa yhtyeen kanssa, rooli on lähinnä melodiasoittoa. Poikkeuksena tästä löysin yhtyeen Nord-Sud-yhtyeen Fragments De Routes -albumin, jossa pitkähuilu toimii myös säestävässä roolissa mm. bassoelementtejä sekä stemmoja soittaen. Suomalaisista julkaisuista mainittakoon Tapani Varis Collectiven albumi Värisevä Rauta, jossa pitkähuilu toimii ajoittain myös stemmasoittimena.
Ulkoasu: Jimmy & Sofia
Website: helpotkotisivut.fi