Ritva Nero: Immortal Tradition

Projektityö
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Kansanmusiikin aineryhmä
2022

Sisällysluettelo

1 Johdanto

2 Ritva Nero

3 Ritva Nerolle säveltäminen

4 Immortal Tradition

4.1 Albumin suunnittelu

4.2 Studiotyöskentely

4.3 Editointi ja miksaus

5 Yhteistyö Bafe’s Factoryn kanssa

5.1 Sopimukset

5.2 Levyn tekstit

6 Pohdintaa

Liitteet

Aineisto ja lähteet

Kuvaluettelo

 

1 Johdanto

Ritva Nero: Immortal Tradition -projektityössä tavoitteenani on säveltää, äänittää ja tuottaa debyyttialbumi kansanmusiikkiyhtyeelle Ritva Nero. Tässä kirjallisessa osiossa käydään projektityön vaiheita läpi ja lopuksi arvioidaan, miten projektityöskentely onnistui. Albumin suunnittelu aloitettiin syksyllä 2018, äänitykset toteutettiin tammikuussa 2019 ja albumi julkaistiin kolmen vuoden kuluttua äänityksistä.

Viisihenkinen Ritva Nero perustettiin vuonna 2017 ja yhtyeen tyyliä voidaan kuvailla sanoin Party Metal Folk. Ritva Neron ohjelmistossa kansantanssikappaleisiin yhdistyy tiheä ja matalataajuuksinen säestys, ja kokoonpanossa soittimina ovat sopraanosaksofoni, säkkipilli, avainviulu, sähköbasso ja metallimusiikin rummut. Toimittaja Tove Djupsjöbacka mainitsee vuonna 2018 Pinnan alla ‑blogissaan kokeneensa ”nerokkaana juuri sen, että musiikki toimii sekä moshaamiseen että perinteiseen sottiisiin” (Djupsjöbacka, 2018). Tavoitteenani on ollut Ritva Neron perustamisesta lähtien luoda yhtyeelle tyyliä, jossa erilaisiin Suomen ja Karjalan alueilla soitettuihin kansantanssilajeihin yhdistyy tyylipiirteitä metallimusiikista.

Immortal Tradition -albumin rakentuminen jakautuu kolmeen vaiheeseen: albumikokonaisuuden suunnitteluun, studioäänityksiin sekä raitojen editointiin ja miksaukseen äänittäjä Samuli Volannon kanssa. Albumilla Ritva Nero lähestyi ohjelmistoaan eri tavoin kuin live-esityksissä, ja prosessissa tarkasteltiin myös studio-olosuhteiden luomia mahdollisuuksia osana musiikin tekemistä. Albumin editointivaihe oli poikkeuksellisen pitkä; esimerkiksi kappaleiden rakenteita ja tempoja muutettiin useaan kertaan. Studiossa äänitetyistä 12 kappaleesta yhdeksän päätyi osaksi albumikokonaisuutta.

Albumin viimeistelyvaihe sai loppukirin syksyllä 2021 Ritva Neron kirjoittaessa levy- ja kustannussopimukset helsinkiläisen levy-yhtiö Bafe’s Factoryn kanssa. Julkaisulle luotiin nopea aikataulu ja siihen liittyvistä markkinointimateriaaleista sovittiin. Trepatska Thrasher -single julkaistiin lokakuussa 2021 ja Immortal Tradition -albumi tammikuussa 2022.