Sinkkuelämää – kuinka single-CD:n tekeminen vaikutti muusikkouteeni

Projektityö
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Kansanmusiikin aineryhmä
1998

Tiivistelmä

Taiteellisen projektini tavoite oli säveltää levyllinen omaa musiikkia. Olin varannut projektin tekemiseen koko lukuvuoden 1997-98. Tuona aikana työstin muutamaa jo säveltämääni kappaletta ja sävelsin uusia. Projektin taiteellinen tulos on kahdeksan sävellystä, joista neljä viimeistellyintä äänitettiin Järvenpään Kallio-Kuninkalassa huhtikuussa 1998. Kirjallinen osuus muodostuu tapahtumien ja tuntemuksien analysoinnista työjakson aikana. Kirjoituksen pohjana ovat päiväkirjamerkinnät.

Avustavina muusikkoina olivat Eero Grundström (piano ja harmooni), Timo Myllykangas (kontrabasso) ja Petri Hakala (kitara). Sovitusapua sain Timo Alakotilalta ja projektiohjaajana sekä musiikillisena tuottajana oli Kristiina Ilmonen. Demon nauhoittamisessa auttoi Timo Väänänen, ja varsinaisen single-CD:n äänitti Janne Viksten.

Säveltäminen ja sovittaminen olivat projektityöni tärkein osa. Niiden kautta hain kokemusta oman musiikillisen maailmani toteuttamisesta. Halusin myös nähdä minkälaisen soololevyn saisin aikaiseksi. Sävellysten työstämiseen sain ohjausta oppitunneilla ja avustajien kanssa työskennellessä. Oman musiikin tekemisen myötä sain varmuutta muusikkona olemiseeni. Tämän työjakson aikana sain paljon uusia musiikillisia ideoita ja voimakkaan halun toteuttaa niitä. Lisäksi opin arvostamaan enemmän sekä omia että kollegojeni musiikillisia taitoja ja ymmärtämään syvemmin sitä persoonallista panosta, jonka muusikko pystyy työskennellessään toisille antamaan.

Sisällysluettelo

1 Johdanto
1.1 Aikaisempi kokemus
1.2 Alkuperäinen suunnitelma
1.3 Projektin kehykset
1.3.1 Aikataulu ja lukujärjestys
1.3.2 Työryhmä

 

2 Toteutus
2.1 Kokonaisuuden hahmottaminen
2.2 Demo
2.3 Säveltäminen ja sovittaminen
2.3.1 Yleistä
2.3.2 Aiemmin sävelletyt kappaleet
2.3.3 Uudet kappaleet
2.4 Harjoitukset ja oppitunnit
2.4.1 Oma harjoittelu
2.4.2 Yhteisharjoitukset
2.4.3 Sovitustunnit
2.4.4 Äänenkäyttötunnit
2.4.5 Viulutunnit
2.5 Pohdiskeleminen ja musiikillinen kasvu
2.6 Inspiraatiokato ja masennus
2.7 Äänitys ja tyhjä olo
2.8 Kuunteleminen ja miksaus

 

3 Yhteenveto
3.1 Musiikki
3.2 Muusikko

 

4 Liitteet
4.1 Nuotit
4.2 Studiokaavio
4.3 Päiväkirjamerkintöjä

Työhön liittyvä single-CD kansanmusiikin aineryhmän arkistoissa