Soolojamit – Pelimannimusiikin mukanasoittomateriaali

Tämä oppimateriaali on suunnattu jo pitkälle ehtineille musiikin opiskelijoille. Lähtökohtana on ollut luoda suomalaisista pelimannikappaleista jamihenkinen taustanauha itseopiskelua varten. Ja samalla myös hieman kartoittaa suomalaista pelimannijamien ”standardi”-ohjelmistoa.

Idean nauhan tuottamiseen sain kun opettelin jazz-improvisaatiota komppilevyjen avulla. Ihmettelin miksi metodia ei ole hyödynnetty kansanmusiikin parissa. Oman kokemukseni mukaan myös kansanmusiikin opiskelussa jamisoitto on olennaista tyylin ja repertuaarin kehittymisen kannalta. Silti pelkkä jameissa soittaminen ei aina riitä. Varsinkin kun jameja on Suomessa kovin harvoin. Joskus tulee myös tunne, että pelkkä uusien (tai vanhojen) kappaleiden opettelu kyllästyttää, ja tekisi mieli harjoitella jotain muuta.

Mukanasoittomateriaalin avulla voi opetella tyylinmukaista fraseerausta, improvisaatiota, stemmasoittoa ja säestystä ammattipelimannien tukemana. Jamihenkeä äänitteelle on ehkä mahdoton taltioida, mutta pyrimme mahdollisimman eläväntuntuiseen soitantaan.

Sibelius-Akatemian kansanmusiikin opiskelijoiden koekäytön perusteella kyseiselle materiaalille on tilausta. Koekäyttäjien mielestä taustanauhan avulla harjoittelu oli vaativaa, mutta tehokasta ja mielekästä. Uskon ja toivon tämän materiaalin hyödyttävän ja yhdistävän kaikkia aiheesta kiinnostuneita harrastajia ja ammattilaisia.

Äänitteillä soittavat lisäkseni Esko Järvelä (viulu), Hannu Oskala (haitari), Sara Puljula (basso) ja Pilvi Talvitie (harmooni).

Kappaleet

Jokaisesta kappaleesta on miksattu kolme versiota. Ensimmäinen on esimerkkiversio, jonka mukana voit opetella kappaleen melodiaa ja säestystä. Voit myös vain kuunnella, ja siten antaa kappaleen melodian, kompin ja tyylin tarttua korvaasi.

Toinen versio on varsinainen komppiversio, eli miksauksesta on jätetty melodia kokonaan pois. Tämän avulla voit opetella melodian soiton eri osa-alueita (fraseeraus, koristelu jne.) tai improvisaatiota eri tavoilla: sointujen pohjalta, runkomelodian pohjalta tai fraaseja yhdistelemällä.

Kolmannessa versiossa on kappaleesta jäljellä vain melodia, jolloin voit harjoitella stemmasoittoa ja säestämistä. Voit myös kehitellä omia sointukiertoja, tai vain kompata vimmatusti.

Nuoteissa on vain kappaleen perusmelodia ja sointumerkit. Fraseeraus ja korumerkintöjä niissä ei ole, vaan tyyliseikat on opeteltava kuulonvaraisesti. Muutenkin suosittelen, että opettelet kappaleet suoraan mukana soittaen, ilman nuotteja. Nuoteissa on lisäksi yksi ylimääräinen sointukierto ilman melodianuotteja. Voit tulostaa sivun ja kirjoittaa viivastolle esimerkiksi oman stemman tai soolon, jos alkuun pääseminen tuntuu muuten vaikealta. Iloisia jamihetkiä!

Viritystaso on a=442 Hz.

viritysääni

 

Teksan Maijan roskapuuvalssi

Teksan Maijan roskapuuvalssi

 

Teksan Maijan roskapuuvalssi – komppi

 

Teksan Maijan roskapuuvalssi – melodia

Teksan Maijan roskapuuvalssi (PDF)

 

Syrjälän Kaapon polska

Syrjälän Kaapon polska

 

Syrjälän Kaapon polska – komppi

 

Syrjälän Kaapon polska – melodia

 

Syrjälän Kaapon polska (PDF)

 

Kaustisen polkka

Kaustisen polkka

 

Kaustisen polkka – komppi

 

Kaustisen polkka – melodia

Kaustisen polkka (PDF)

 

Haudanmaan menuetti

Haudanmaan menuetti

 

Haudanmaan menuetti – komppi

 

Haudanmaan menuetti – melodia

Haudanmaan menuetti (PDF)

 

Haudanmaan polska

Haudanmaan polska

 

Haudanmaan polska – komppi

 

Haudanmaan polska – melodia

Haudanmaan polska (PDF)

 

Vaarin sotiisi

Vaarin sotiisi

 

Vaarin sotiisi – komppi

 

Vaarin sotiisi – melodia

Vaarin sotiisi (PDF)