Kansanmuusikon monet kasvot – kansanmusiikin ammattilaisen monta roolia Siba Folk Big Bandin parissa työskennellessä

Projektityö
Kevät 2016
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Kansanmusiikin aineryhmä

Sisällysluettelo

1 Johdanto

2 Työskenteleminen Siba Folk Big Bandin kanssa

3 Kansanmusiikin sovittaminen yhdessä isolla porukalla

3.1 Ensimmäiset harjoitukset

3.1.1 Ryhmä 1: Kanteleet ja kitaransukuiset kielisoittimet
3.1.2 Ryhmä 2: Jousisoittimet ja lyömäsoittimet
3.1.3 Ryhmä 3: Harmoonit ja haitarit
3.1.4 Ryhmä 4: Laulajat ja puhaltimet

3.2 Toiset harjoitukset
3.3 Lopputulos

4 Kansanmuusikon monet kasvot

4.1 Musiikin tekijä

4.1.1 Säveltäjä
4.1.2 Sovittaja
4.1.3 Sanoittaja

4.2 Ohjaaja/opettaja

4.2.1 Hyvän kansanmusiikkipedagogin ammattisalaisuus
4.2.2 Hyvän pedagogian merkitys

4.3 Esiintyvä taiteilija

5 Siperia opettaa

 

Johdanto

Uskaltaudun projektityössäni käsittelemään kansanmuusikon monipuolisia työskentelytapoja ja erilaisia työntekijän rooleja, jotka kohtaloksemme koituvat. Näin valmistumisen kynnyksellä aihe pyörii mielessäni jatkuvasti. Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmässä, sekä jo aiemmissa ammattiopinnoissani, olen oppinut ja kohdannut paljon erilaisia malleja siitä, miten eri tavoin kansanmusiikin parissa voi työskennellä ja miten juuri kansanmusiikkia voi nykymaailmassa luoda. Osan malleista olen pystynyt omaksumaan helposti, toisia en ymmärrä lainkaan. Aiheessa riittäisi toki pohtimista vaikka kuinka laajalti, mutta olen rajannut tämän työni vastaamaan kaikkein eniten juuri omia tarpeitani ja lähtemään liikkeelle niistä kansanmuusikkona työskentelevän rooleista, jotka koen kaikkein eniten omakseni.

Minua ei kuitenkaan kiinnostanut teoreettisen haastattelututkimuksen tekeminen ja etsiessäni sen myötä aiheesta mahdollisimman käytännönläheistä kokeilukohdetta, keksin tehdä projektini Sibelius-Akatemian Folk Big Bandissa (josta käytän jatkossa lyhennettä FBB), koska ohjaamalla kyseiselle kansanmusiikin suurorkesterille jotain pääsisin kerralla vierailemaan kaikissa ammatillisissa rooleissani. Tähän oli hyvä tilaisuus, sillä orkesteri on minulle tuttu ollessani sen toiminnassa itse mukana ja koska olin jo aikaisemmin sävellys & sovitus -kurssilla aloittanut sovittamaan Folk Big Bandille kahden leikkilaulun sikermää. Se jäi silloin pari vuotta sitten kesken, ja minua jäi harmittamaan saamattomuuteni. Kaivoin alkuperäisen sovitukseni naftaliinista, aloin miettiä sen toimeenpanemista uudestaan ja kirjoitin Folk Big Bandin taiteelliselle johtajalle, Petri Praudalle, josko hän päästäisi minut työskentelemään bändin kanssa. Petri piti ideoistani, ja kokeilu sai tuulta purjeisiin.

Tarkoitusperäni bändin suhteen eivät olleet pelkästään itsekkäät, vaan halusin samalla johdattaa bändin taiteilijat itse luomaan uutta materiaalia ohjelmistoonsa minun ohjauksessani. Toivoin heidän saavan samalla myös sekä mielekkäitä että hyödyllisiä kokemuksia muusikkoudesta ja musiikin tekemisestä – aivan kuten olen itsekin opintojeni aikana saanut: uusia kokemuksia ammennettavaksi ja hämmennettäväksi vanhojen joukkoon. Sitä kai opiskelu parhaimmillaan onkin.