Kevään kurjet – Maria Kalaniemen ohjelmistoa harmonikalle

Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston julkaisuja 14
2009

Toimitus – Maria Kalaniemi

Tuotanto – Juhani Näreharju
Ulkoasu – Maikki Rantala
Nuotinnokset – Timo Alakotila
Kannen valokuvat – Janne Lehtinen & Maikki Rantala
Valokuvat – Janne Lehtinen & Maria Kalaniemen yksityiskokoelma
Käännökset – Hanna-Mari Latham (englanti & Tove Djupsjöbacka (ruotsi)
Paino – Tallinna Raamatutrükikoja OÜ, 2009

© Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osasto 2009
ISSN 1455-2493
ISMN M-706327-08-2

Maria Kalaniemi on koonnut tähän julkaisuun taiteellisen tuotantonsa tärkeimpiä teoksia. Pääosa nyt nuotinnetusta ohjelmistosta on Maria Kalaniemi & Aldargaz-yhtyeen, Maria Kalaniemi Trion sekä Bellow Poetry – Runonsoitto -sooloprojektin sävellyksiä ja sovituksia.

Kokoelmassa on sekä sooloharmonikalle että suuremmille kokoonpanoille tehtyjä teoksia, yhteensä 14 nuotinnosta. Nuottien lisäksi mukana on CD-levy. Sitä kuuntelemalla voit kokea herkät ja voimalliset tulkinnat, joita paraskaan nuotti ei kerro. Marian sanoin: ”Pyrin soittaessani ennen kaikkea herättämään tunteita, liikuttamaan jotakin niin itsessäni kuin kuuntelijassakin.”

* * *

Maria Kalaniemi (S.1964) on yksi suomalaisen kansanmusiikin suurista uudistajista, monipuolinen muusikko, säveltäjä ja pedagogi. Kalaniemi tunnetaan herkkänä tulkitsijana ja muusikkona, jolla riittää mielenkiintoa ja annettavaa projekteihin yli musiikillisten raja-aitojen. Taiteen Keskustoimikunta nimesi Kalaniemen taiteilijaprofessoriksi 2005-2010.

Maria Kalaniemi aloitti kansanmusiikin opinnot Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastossa vuonna 1983 – samana vuonna, kun osasto perustettiin. Myöhemmin Kalaniemi on toiminut Sibelius-Akatemian harmonikansoiton opettajana.