Pelimannimusiikkia kitaralla

Olli Varis
1999

Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston oppimateriaalituotantoa 2

Tuotanto – Juhani Näreharju
Graafinen ulkoasu – Maikki Rantala
Valokuvat – Eija Hiltunen, Maikki Rantala
Paino – Kyriiri Oy, 1999

© Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osasto 1999
ISSN 1455-2493
ISMN M-706327-01-3

Kitara kuuluu monen kansanmusiikkiyhtyeen peruskalustoon. Tavallisimmin kitaristin tärkeimpänä tehtävänä on soinnullisen ja rytmisen pohjan rakentelu. Kun soittajan eteen annetaan pelkät sointumerkit, jäävät melodiasoiton riemut monelta kitaristilta kokonaan kokematta.

Olli Varis on tutkiskellut kitaran mahdollisuuksia kansanmusiikin melodiasoittimena. Tähän julkaisuun hän on koonnut kitaristeille sopivia, käytössä hyviksi havaitsemiaan melodiasoiton malleja, kokoelmassa on 20 eritasoista kappaletta nuotein ja tabulatuurein merkittyinä. Mukana on sekä helppoja että vaativia suomalaisen kansanmusiikin helmiä. Oheis-CD:llä on viiden kappaleen verran mallia siitä, miten Olli Varis poimii melodiat kitarastaan.

* * *

Kirjan tekijä Olli Varis (s. 1969) soittaa kitaraa ja mandoliinia monissa suomalaisen kansanmusiikin huippuyhtyeissä. Takavuosien kokoonpanoja olivat Värttinä ja Koinurit, nykyisin Varis musisoi mm. Maria Kalaniemen Aldargazissa ja Anna-Kaisa Liedeksen yhtyeessä.

Olli Varis on opiskeluvuosistaan lähtien kehitellyt suomalaiseen kansanmusiikkiin soveltuvia kitaransoittotapoja ja -tyylejä. Opetustyö Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastossa on syventänyt näkemystä ja kokemusta siitä, mihin kaikkeen kitaristin sormet taipuvat. Tämän nuottikokoelman ja äänitteen avulla Ollin oppiin pääsevät kaikki melodiasoitosta kiinnostuneet kitaristit.