Pollari, Pakkala, Alapää ja Kainu – Toivo Alaspään ohjelmistoa

Sanna Huntus (toim.)
2000

Inkoon musiikki, IMU-N 998

Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston oppimateriaalituotantoa 4

Toimitus – Sanna Huntus
Tuotanto – Juhani Näreharju
Ulkoasu – Maikki Rantala
Kannen valokuvat – Hannu Saha, Maikki Rantala
Valokuvat – Arto Hietakangas, Ulla Järvelä, Hannu Saha, Hannu Tolvanen ja Toivo Alaspään perhealbumi
Paino – Karisto Oy, Hämeenlinna, 2000

© Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osasto 2000
ISSN 1455-2493
ISMN M-706327-02-0

Toivo Alaspää on perhonjokilaaksolaisen kanteleperinteen taitaja ja kehittäjä. Sibelius-Akatemiassa Alaspään polkat, valssit, foksit ja kansanlaulut ovat siirtyneet monen opiskelijan ohjelmistoon 1980-luvulta lähtien. Usein kanteleluokka on pakattu ääriään myöten täyteen kanteleita ja soittajia. Opiskelijoiden keskellä myhäilee hyväntuulinen pelimanni. Ovi on raollaan – kaikki tietävät, että siellä musisoi ”Topin kantelepiiri”. Oppi siirtyy mestari-kisällimenetelmällä, ihan kuin ennenkin.

Alaspää korostaa soittajan oman tyylin merkitystä:”ettei soittajat tule samasta muotista”. Tämän kirjan ja mukana seuraavan äänitteen tarkoituksena on antaa mahdollisimman rehellinen kuva oman tyylinsä mestarin Toivo Alaspään soittotavasta ja ohjelmistosta. Vaikka nuotit on tehty kanteleella soitettaviksi, ei mikään estä kokeilemasta näitä Alaspään ohjelmiston helmiä muillakin soittimilla.

* * *

Kirjan toimittaja Sanna Huntus (s. 1971) aloitti kanteleensoiton jo lapsena oman mummonsa opastamana. Ensimmäisenä soittimena oli perinteinen Perhonjokilaakson kantele. Alueen pelimannien ohjelmisto ja soittotyyli tulivat hänelle tutuiksi jo nuoruusvuosina Kaustisella.

Sibelius-Akatemiassa Sanna Huntus on syventänyt tietojaan ja taitojaan Perhonjokilaakson soittoperinteestä. Soittokumppanuus Sibelius-Akatemiassa opettavan Toivo Alaspään ja muutamien muiden Perhonjokilaakson pelimannien kanssa on koulinut Huntuksesta erinomaisen kanteleperinteen tuntijan. Hän on jo vuosia opettanut soittajia musiikkiopistoissa ja kantelekursseilla. Nyt Huntus on koonnut mukavaa soitettavaa ja luettavaa kaikille Toivo Alaspään ohjelmistosta ja soittotyylistä kiinnostuneille.