Stemmasoittoa viululla

Lassi Logrén
2001

Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston julkaisuja 6

Teksti ja musiikkiesimerkit – Lassi Logrén

Tuotanto – Juhani Näreharju
Nuottikirjoitus – Antti Soininen
Graafinen ulkoasu – Maikki Rantala
Kannen valokuvat – Milla von Konow, Maikki Rantala
Paino – Edita

© Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osasto 2001
ISSN 1455-2493
ISMN M-706327-03-7

Lassi Logrén on koonnut tähän oppaaseen esimerkkejä siitä, miten suomalaisia viulusävelmiä voi höystää toisella ja kolmannella äänellä. Tarkkoja sääntöjä stemmojen tekemiselle ei ole, vaan jokainen tekee sovituksensa oman tyylitajunsa mukaan. Pääset nyt tutustumaan Logrénin soittamiin ja opetustyössä testaamiin stemmoihin.

Opas on suunniteltu siten, että asiat selviävät myös kuulonvaraisesti. Oheis-CD etenee omatoimista harjoittelua tukien. Äänitteen mukana soittaen saat myös tuntumaa viuluyhtyeessä soittamisesta. Nuotteihin merkityt sointumerkit helpottavat muiden säestyssoittimien ottamista mukaan musisointihetkiin.

* * *

Kirjan tekijä Lassi Logrén (s. 1975) soittaa monissa kansanmusiikkiyhtyeissä. Hän oli mukana Värttinän ensimmäisessä kokoonpanossa ja soittaa nykyisin mm. Kouon Frouva ja Janne Viksten & Blue Harbor -yhtyeissä. Logrén on työskennellyt myös teatterimuusikkona ja tanssiryhmien taustayhtyeissä.

Opintojensa aikana Sibelius-Akatemiassa Logrén on perehtynyt suomalaisen kansanmusiikin lisäksi irlantilaisiin ja amerikkalaisiin perinneviulutyyleihin. Mieltymys duo-soitantaan on johtanut tämän oppaan laatimiseen. Logrén on testannut oppimateriaalinsa toimivuutta opetustyössään Kuopion konservatoriossa ja lukuisilla kansanmusiikkikursseilla.