Väinämöisen nuorimmaiset – Viisikielisellä kanteleella Haapaveden tyyliin

Outi Linnaranta (toim.)
2002

Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston julkaisuja 8

Toimitus – Outi Linnaranta

Tuotanto – Juhani Näreharju
Ääniteasiantuntija – Hannu Lehtoranta
Ulkoasu – Maikki Rantala
Nuottikirjoitus – Antti Soininen & Silja Huovinen
Kannen valokuvat – Timo Raunio & Maikki Rantala
Kannen kuvassa Otto Koistisen vuonna 1983 rakentama kantele
Kuvat ilman mainintaa – Timo Raunio
Paino – Karisto Oy, Hämeenlinna, 2002

© Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osasto 2002
ISSN 1455-2493
ISMN M-706327-05-1

Viisi kieltä riittää moneen. Haapavedellä pienellä kanteleella on tarvittaessa soitettu vaikkapa kokonaiset tanssit. Polskat, jenkat ja polkat helähtivät helposti Antti Rantosen (1877-1961) ja muiden ”nuorimmaisten” soittamina.

Tämän oppaan rungon muodostaa A. O. Väisäsen ja Erkki Ala-Könnin taltioima Antti Rantosen musiikki. Mukana on näytteitä myös muiden haapavetisten soittajien Riika Pentin, Ilona Porman ja Martti Pokelan musisoinnista. Outi Linnaranta esittelee aineistoa sekä tarkkoina nuotinnoksina että nuotinlukua helpottavina runkonuotinnoksina. Harjoitukset, hienosäädöt ja vinkit tukevat omatoimista kanteleensoiton harjoittelua. Soiton opiskelua helpottaa myös oheis-CD, jossa on mestareiden esityksiä alkuperäisäänityksinä. Oppaassa on ohjelmisto-osan lisäksi harjoitussävelmistöä, jonka avulla aloittelijankin on helppo lähestyä tarvittavia tekniikoita ja oikeaa tyyliä.

* * *

Oppaan toimittaja Outi Linnaranta (s. 1971) on Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta valmistunut musiikin maisteri. Linnaranta on perehtynyt kanteleensoiton tyyleihin sekä soittajana että opettajana. Nyt tarjolla on viisikielismusiikkia haapavetisittäin.