1800-luvun viisunikkari, pelimanni ja rosvo Pilli-Hermanni – isoisäni isoisän Herman Saxbergin arkkiveisut konsertiksi

Projektityö
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Kansanmusiikin aineryhmä
2007

Tiivistelmä
Projektini otsikko on kokonaisuudessaan 1800-luvun viisunikkari, pelimanni ja rosvo Pilli-Hermanni – isoisäni isoisän Herman Saxbergin arkkiveisut konsertiksi. Valmistamani konsertti koostui Pilli-Hermannin kirjoittamista arkkiveisuista ja muista teksteistä ja pidettiin 13.11.2007 Suomen Kansallismuseossa. Konsertissa oli myös näytteillä Pilli-Hermannin erittäin harvinainen kokopuinen klarinetti, joka kuuluu nykyään Kansallismuseon kokoelmiin.

Projektini kirjallinen työ käsittelee keuruulaista pelimannia ja viisunikkaria Herman Saxbergia eli Pilli-Hermannia sekä hänen arkkiveisujaan ja muita tekstejään. Herman Saxberg oli äitini isän isän isä, ja tämä sukulaissuhde vaikutti eniten aiheen valintaan. Henkilö- ja historiatiedot, arkkiveisutekstit sekä ruont olen koonnut Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoista, Kansanrunousarkistosta, Kirjallisuusarkistosta, Kansallisarkistosta, Jyväskylän maakunta-arkistosta ja suvussamme kulkeneesta materiaalista. Projektini sisältää lyhyen henkilökuvauksen niiden vajavaisten tietojen perusteella mitä Herman Saxbergista on jälkipolville säilynyt. Lisäksi käsittelen arkkiveisujen työstämistä konsertiksi ja muun muassa alkuperäisten melodioiden etsimistä. Projektin liitteistä löytyvät Pilli-Hermannin arkkiveisut ja tekstit.

Herman Saxberg (1830-1909) oli kiertelevän pelimannin ja sananiekan maineessa ja painatti kirjoittamiaan tekstejä. Näitä hän möi hääsoitto- ja muilla pelimannireissuillaan Pohjanmaata myöten. Pilli-Hermanni oli myös tunnettu rikollisista toimistaan ja jäi merkityksi kirkonkirjoihin ja Keuruun paikallishistoriaan. Tunnettu häneltä tallennettu teksti on Mokoman hupanen Runo-Laulu Wiinasta, Oluesta ja Kahweesta, joka käsittelee vuoden 1866 kotipolttoisen viinan kieltolakia. Muita tekstejä ovat mm. Japanin sota, Ylellisyysruno, Maamiehen Huwi-laulu ja lukuisat pilkkarunot Keuruun paikallisista ihmisistä ja tapahtumista. Myös yksi instrumentaalisävellys, Pilli-Hermannin polkka, on säilynyt muistiinmerkittynä.

Konsertin ohjelmaan kuuluivat tekstit Japanin sota, Renttulan murha, Vanhanpojan runo, Toinen wiinalaulu, pilkkalaulu Lammassillan korvassa, instrumentaalikappale Pilli-Hermannin polkka sekä Keuruun kirkkoveneen haaksirikosta kertova runo. Esiintyjinä olivat Emilia Lajunen (viulu, laulu), Eero Turkka (laulu), Eero Grundström (harmooni, huuliharppu, laulu), ja Sami Kurppa (klarinetti, laulu). Sävelsin osan käytetyistä laulumelodioista ja sovituksesta vastasin itse yhdessä yhtyeen kanssa. Kaksi ohjelmassa olevaa kappaletta olivat soolojani, Renttulan murha ja Keuruun kirkkoveneen haaksirikosta kertova runo.

Sisällysluettelo
1 Juurille
2 Sukuselvitys
3 Pelimannin muotokuva

3.1 Herman Saxbergin eli Pilli-Hermannin henkilöhistoria
3.2 Pilli-Hermannin Klarinetti
3.3 Pilli-Hermanni laulajana, pelimannina ja lauluntekijänä

4 Pilli-Hermannin arkkiveisut, muut tekstit ja klarinettisävelmät

4.1 Arkkiveisut

4.1.1 Mokoman hupanen Runo-Laulu Wiinasta, Oluesta ja Kahweesta
4.1.2 Maamiehen Huwi-Laulu
4.1.3 Mokoman hupanen Laulu Nuoren miehen elämästä, onnesta ja friiaus-retkistä
4.1.4 Laulu Hallin Jannesta

4.2 Pilkkarunot

4.2.1 Pilkkaruno Keuruun papin vaalista
4.2.2 Lammassillan korvassa
4.2.3 Ilotalosta
4.2.4 Notkolan hevonen
4.2.5 Kukko-Kallen kuolema

4.3 Muut tekstit

4.3.1 Meijerilaulu
4.3.2 Japanin sota
4.3.3 Renttulan murha
4.3.4 Keuruun kirkosta
4.3.5 Multian kirkon korjauksesta
4.3.6 Hoskarin murhna
4.3.7 Runo Mäntän kansanjuhlaan vuonna 1895
4.3.8 Ylellisyysruno
4.3.9 Kaksi tukkirunoa
4.3.10 Toinen viinalaulu ja wiinaruno
4.3.11 Tulipaloruno
4.3.12 Pieni runo ja saarna
4.3.13 Keuruun kirkkoveneen haaksirikko
4.3.14 Köyhän vuoden laulu

4.4 Pilli-Hermannin polkka

5 Pilli-Hermannin arkkiveisut ja tekstit sävellyksiksi 2000-luvulla
6 Emilia Lajunen Co: Pilli-Hermannin arkkiveisuja-konsertti 13.11.2007
7 Arkistonpölyinen loppupäätelmä: Mitäs sitä tuli sitten oikein tehtyä?
LÄHTEET
 

LIITTEET
Liite 1: Arkkiveisut
Liite 2: Pilkkarunot
Liite 3: Muut tekstit
Liite 4: Nuotti Pilli-Hermannin polkasta