Esiintymismukavuutta etsimässä

Sisällysluettelo

1 Projektini alkusysäys

2 Välähdyksiä vuosien takaa tähän päivään

3 Kansanmusiikkiyhtye Kataja – alkusysäyksestä valmiiseen levyyn

3.1 Ohjelmistosta
3.2 Ennakkotunnelmat päivää ennen keikkaa
3.3 Tunnelmat keikan jälkeen
3.4 Jälkipuintia

4 Oma konsertti -Siiveniskuja Palokan Pelimannitalolla 7.3.2014 klo 19

4.1 Alkuideasta konsertin toteutumiseen, ajankäyttö ja aikataulut
4.2 Vastuu/ vapaus
4.3 Biiseistä ja ideoista
4.4 Ennakkotunnelmat ennen keikkaa
4.5 Keikan jälkeen
4.6 Jälkipuintia

5 Yhteenveto, mitä hain, mitä sain?

Projektini alkusysäys

Inhoan kiirettä. Silti tuntuu että kokoajan on kiire. Arjen oravanpyörä on nielaissut minut mukaansa ja vaikka kuinka tykkään siitä mitä teen työkseni, niin aikaa ei jää omalle soittamiselle. Siksi halusin liittää tähän projektiin oman konsertin tekemisen. Halusin jatkaa jostain siitä, mihin maisterikonsertissani jäin, etsien omia polkuja. Pohtien, pitäisikö kulkea vain sitä yhtä, vai voisiko mennä yhteen suuntaan, palata takaisin ja lähteä toiselle polulle. Kuullostaisiko se yhä kokonaisuudelta ja minulta.

Projektini aihe on muuttunut matkan varrella, enkä muista mikä se alunperin piti olla. Olisin voinut tehdä projektini aikaisemmin muiden opintojen ohessa mutta reissaaminen kouluun kotipaikastani Jyväskylästä ja työnteko opintojen sivuissa on vienyt voimia. Nyt valmistumiseni kynnyksellä halusin tutkailla esiintymiseen ja muusikkouteen liittyviä tunnemaailman asioita. Mikä tilanne on tällähetkellä. Pohdin niitä kahden erilaisen konsertin kautta. Toinen on kansanmusiikkiyhtye Katajan levynjulkistamiskonsertti ja toinen oma konserttini.

Katajan levyllä on keskisuomalaista kansanmusiikkia viuluilla ja kanteleilla soitettuna. Lisämaustetta tuovat erilaiset lyömäsoittimet pimpparaudasta rumpparasiaan. Kappaleisiin ei ole tehty paljoa sovituksia. Levytysaikataulu oli aika nopea ja tärkeimpänä tavoitteena oli ylipäätään saada nämä kappaleet juuri tällä soitinkokoonpanolla levytetyksi. Matkan varrella levy ja yhtye alkoi saada enemmän merkitystä kuin ehkä aluksi osasimme ajatella.

Oma konserttini on suurimmaksi osaksi soolosoittoa viululla ja avainviululla. Omia sovituksiani ja sävellyksiäni. Ystäväni Kirsi Äikäs avustaa kahdessa kappaleessa haitarilla. Muutamat kappaleet ovat jo aikaisemmin esittämiäni ja muutama on aivan uusi. Jatkan samanlaisella lähestymistavalla, mihin maisterikonsertissani jäin.

Laadin molempia konserttejani varten listan kysymyksiä, joihin vastasin ennen ja jälkeen konserttien. Alunperin ideoin monivaiheisia haastatteluja kuukautta, viikkoa, päivää ja tuntia ennen konsertteja. Sain kuitenkin mielestäni tällaiseen yhteen ennakkohaastatteluun tiivistettyä kaiken olennaisen. Konsertin jälkeiseen haastatteluun vastasin mahdollisimman pian konsertin jälkeen. Pohdin konsertteja myös jälkikäteen ja avasin tunnelmia erillisissä jälkipuinti-kappaleissa haastattelujen jälkeen.