Hymyilevän pelimannin tarina – Pelimannimestari Ossi Niinimäen nuottikirjan toimittaminen

Projektityö
Sibelius-akatemia
Kansanmusiikin aineryhmä
2020

Sisällysluettelo

Johdanto
Taustaa
Nuottiarkisto
Elämäkertaosion toimittaminen
Nuottien luettelointi
Nuottien lajittelu
Nuottien puhtaaksikirjoitus ja muokkaus
Julkaisukonsertti
Lopuksi
Lähteet

Johdanto

Ossi Niinimäki (1924–2013) oli Päijät-Hämeen alueella vaikuttanut pelimanni ja säveltäjä. Sain vuonna 2019 haltuuni hänen nuottijäämistönsä. Tässä prosessikuvauksessa käyn läpi projektia, joka alkoi nuottiarkiston luettelointi- ja puhtaaksikirjoitustyönä, muutti matkan varrella muotoaan nuottikirjan ja elämäkerran toimittamiseksi ja huipentui kokoillan konsertin valmistamiseen Ossi Niinimäen sävellyksistä.

Sain kesällä 2014 yhteydenoton hollolalaiselta Esko Kivistöltä. Esko oli saanut haltuunsa merkittävän kokoisen nuottikokoelman pelimannimestari Ossi Niinimäen perikunnalta. Hän tiedusteli minulta, mitä nuottien kanssa pitäisi tehdä. Senhetkisten kiireideni vuoksi esitin Eskolle tuolloin vain toiveen pitää aineisto tallessa ja kosteudelta suojassa. Sovimme palaavamme asiaan myöhemmin, ja Esko ottikin minuun yhteyttä sähköpostitse helmikuussa 2015. Edelleen erilaisista työ ja perhe-elämän kiireistä johtuen pääsin toden teolla työhön käsiksi vasta vuonna 2019, kun sain Hämeen taidetoimikunnalta työskentelyapurahan Ossin jäämistöstä Esko Kivistön haltuun jääneiden nuottien luettelointiin ja puhtaaksikirjoittamiseen. Tästä alkoi seikkailu Ossi Niinimäen musiikilliseen maailmaan ja henkilöhistoriaan, joka jatkuu yhä ja jonka toivon jatkuvan vielä pitkään, osaltaan myös nuottikirjan sivuilla ja avulla.

Projektityöni kirjallisessa osassa esittelen nuottikirjan ja konsertin valmistamisen vaiheita. Käyn läpi niin Ossi Niinimäen elämänkerrallisen osuuden valmistamista, kuin hänen elämäntyönsäkin eli varsin mittavan sävellystuotannon läpikäymistä. ”Hymyilevän pelimannin nuottikirja” valmistui syyskuussa 2020, ja se julkaistiin Kansanmusiikki-instituutin julkaisuna numerolla 111 lokakuun 29. päivänä 2020.