Jacques Brel, ystävämme – Muusikkona kahden miehen teatteriesityksessä

Projektityö
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Kansanmusiikin aineryhmä
2001

Tiivistelmä

Projektini aiheena on yhdessä näyttelijä Juha Kukkosen kanssa toteutettu belgialais-ranskalaisen lauluntekijän Jacques Brelin laulujen pohjalle perustuva musiikkiteatteriesitys. Produktio sai alkunsa vuoden 1996 alussa ja ensi-ilta oli 7.12.1996. Esitykset jatkuvat edelleen.

Esitys perustuu fiktiiviseen tarinaan, jonka mukaan minä ja Juha olemme tunteneet Brelin. Lavalle on kerätty yhteiseltä ajaltamme joukko tavaroita, joista jokainen tuo mieleen muiston mihin myös joku kappale liittyy. Käsikirjoituksen esitykseen on tehnyt Juha. Laulujen sanat ovat suomenkielisiä käännöksiä alkuperäistekstien pohjalta.

Tässä kirjoituksessa tarkoitukseni on tuoda esille niitä seikkoja, joilla olen yrittänyt tehdä esityksen musiikillisesta puolesta mahdollisimman paljon näyttelijäntyötä tukevan kokonaisuuden. Tarkastelen esitystä kappalekohtaisesti siten, että kerron kappaleen taustasta, kehittymisestä ja sovituksesta. Kerron myös mitä kussakin kappaleessa on musiikin avulla haluttu kuvata ja miten toteutus on onnistunut, sekä mahdollisesti esiintyneet ongelmat. Esityksessä on mukana myös midilaitteisto, jonka toiminnasta ja käytöstä hieman kerron.

Produktion myötä olen oppinut ajattelemaan harmonikkaa orkesterikokonaisuutena ja sitä kautta sovittamistyöni on saanut laajakatseisemman näkemyksen. Myös näyttelijän suhtautuminen työhönsä on tehnyt minuun suuren vaikutuksen, rooleihin heittäydytään mielikuvien avulla mukaan ja omaksutaan ikään kuin täysin toinen persoona. Tätä ajattelutapaa olen soveltanut niin omaan soittooni kuin opetustyöhön.

Sisällysluettelo

1 Johdanto
2 Taustaa
3 Esityksestä
4 Harmonikka orkesterina
5 MIDI mukana esityksessä
6 Kappalekohtainen esittely
Amsterdam
Täytyy sanoa… (Ce gens la)
Viimeinen valssi (La valse a mille temps)
Fanette
Jef
Härät (Les toros)
Porvarit (Les bourgeois)
Koiranelämää (Les filles et le chiens)
Lapset (Fils de)
Seuraava (Au suivant)
Kuolema (La mort)
Jäähyväiset (”Le moribond”)
Vanhojen rakastavaisten laulu (”La chanson des vieux amants”)
Hautajaistango (”Le tango funebre”)
Ethän lähde pois (”Ne me quitte pas”)
7 Lopuksi

 

Liitteet
1 Laulujen sanat
2 Konserttiesitteitä
3 Lehtikirjoituksia
4 Videotallenne esityksestä 3.12.2000

 

Työn videotallenne kansanmusiikin aineryhmän arkistoissa