Lasten ja nuorten Kalevala

Projektityö
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Kansanmusiikin aineryhmä
1995

Tiivistelmä

Projektini on Virpi Tummavuoren käsikirjoittama ja ohjaama tanssi- ja musiikkiteos LASTEN JA NUORTEN KALEVALA. Teosta esitettiin viisi kertaa Karkkilassa Högforsin vanhassa tehdashallissa 29.4-7.5. 1995. Esityksessä tanssi ja näytteli lähes sata lasta ja nuorta Karkkilasta, Vihdistä ja Van- I järveltä. Teoksen musiikista vastasin yhdessä Eila Kososen kanssa. Esitys tullaan myöhemmin julkaisemaan videona ja tämän jälkeen se tulee olemaan kansanmusiikiosaston kirjastossa. Lisäksi viimeinen esitys äänitettiin ja myös tämä äänite on saatavissa kirjastosta.

Musiikki perustui äänillä ja erilaisilla soittimilla tehtyyn improvisaatioon. Inkeriläisellä äänenmuodostuksella laulettujen laulujen lisäksi käytimme myös muita sävyjä ja äänenmuodostuksia. Soittimina meillä oli pärrä, muoviviuhureita eli letkuja, kulkushelistimiä, puu- ja pitkähuiluja, munniharppuja, rumpparasia, erilaisia viinilaseja, 10- ja 5- kielisiä kanteleita, peukalopiano, rumpuja, lautasia, guiro, marakasseja, pirta ja jouhikko. Musiikin pohjana käytimme suomalaisten sävelmien lisäksi ruotsalaista, bulgarialaista ja kahta mordvalaista melodiaa. Lapsille opetimme erilaisten tuulen- ja vedenäänien tekemistä sekä tunteiden ilmaisua äänen avulla.

Alkusuunnitelmista viimeiseen esitykseen musiikki muuttui monta kertaa. Pidän tällaisesta esittämisestä joka ei ole tarkkaan sovittu edeltäkäsin. Tällainen antaa tilaa jokaiseen esitykseen löytää jotain uutta ja samalla mahdollisuuden reakoida erilaisiin tunnelmiin. Joissakin esityksissä näyttelijän suoritus antoi itselleni voimaa ja halua tehdä oma osuuteni niin hyvin kuin on mahdollista.

Sisällysluettelo

1 Johdanto 1
2 Ensimmäiset suunnitelmat 3
3 Viimeinen esitys 7.5.1995 9
4 Yaikutelmia ja kokemuksia 24
4.1 Harjoituksista 25
4.2 Esityksistä 30
4.3 Yhteenveto 35

Liitteet
1 Esite
2 Valokuvia kohtauksista
3 Lehtileikeitä