Lauluni – Kirjoituksia musiikin kokemisesta

Projektityö
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Kansanmusiikin aineryhmä
2002

Tiivistelmä

Projektini kirjallisessa osassa käsittelen musiikin omakohtaista kokemista sekä muusikkona että kuulijana. Tarkoituksenani oli selvittää ajatuksiani siitä, mikä minulle on musiikissa tärkeää juuri nyt.

Olen huomannut, että huomioni kiinnittyy usein musiikin kannalta toisarvoisiin asioihin, sekä laulaessa että musiikkia kuunnellessa. Suurimmaksi osaksi lasken sen johtuvan siitä, että tiedän liikaa, jolloin musiikin välitön kokeminen tulee vaikeaksi. Tieto on muuri ihmisen ja musiikin välissä, jollei siitä osaa ja uskalla välillä päästää irti. Haluaisin päästä lähemmäs musiikkia, riisua turhuudet sen ympäriltä, sekä ilmaista itseäni niin rehellisesti ja yksinkertaisesti kuin mahdollista.

Työssäni käsittelen musiikkia yleensä, en erityisesti esimerkiksi kansanmusiikkia, sillä mielestäni, kaikki musiikki on lopulta samaa. Musiikin lajittelu johtaa ajatukset harhateille, pois asian ytimestä.

Kirjoitusprosessi oli minulle erittäin hyödyllinen ja mieluinen. Asiat, jotka ovat pyörineet päässäni pitkään, selventyivät huomattavasti. Tiedän nyt paremmin, millainen muusikko ja ihminen olen, näen selvemmin, mitä haluan tehdä jatkossa.

Projektin taiteellinen osuus on levy, joka sisältää sekä sovitettuja kansansävelmiä että improvisaatiota. Levyllä soittavat Tuomas Airola, Iro Haala ja ja Jorma Tapio, itseni Toimiessa laulusolistina. Äänitys on tehty Kallio-Kuninkalan studiossa syyskuussa 2002.

Sisällys

Johdanto
Hengitys
”Minä”
Kuulija
Maria
Hiljaisuus
Humaltuminen
”Ei mitään”
Ilmaisu
Billie
Laulava ihminen
Björk
Oma kieli
Totuus
Lopuksi

 

Lähteet