Meu Fado – Fadokonserttiprojekti

Projektityö
Kevät 2017
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Kansanmusiikin aineryhmä

Sisällysluettelo

Miksi Fado?
Kaiken alku ja Liana
Fadon taustaa
Fadon historiaa pähkinänkuoressa
Fadon tyylipiirteet
Fadon lajit ja tyylisuunnat
Vaikeat valinnat: Fadokonsertin ohjelmiston suunnittelu
Ohjelmistoon valikoituneiden fadojen aiheet
Konserttiohjelmiston harjoittelu
Yksin
Yhdessä avustajien kanssa
Esittäminen ja autenttisuus, kieli- ja kulttuuriproblematiikka
Loppupäätelmät
Konserttitallenne
Lähdeluettelo
Muita linkkejä

 

 

En ole ehkä koskaan ollut yhtä hermostunut ennen keikkaa! Soolokonsertti on aina hermostuttavampi tilanne kuin tuttujen lauluyhtyeitteni riveissä esiintyminen, mutta tämä jollain tavalla ylitti kaikki aiemmat. Ehkä siksi, että se oli ensimmäinen julkinen esiintyminen itselleni tämän lauluperinteen ohjelmistolla, vain fadoja laulaen. Jännitin, onko yleisössä mahdollisesti portugalilaisia tai sitä puhuvia, olisiko ääntämykseni riittävän hyvää heidän korvilleen. Samoin jännitin saanko tavoitettua saudaden jokaisessa fadossa. Mikäli yleisössä olisi fadon tuntijoita en varmasti mätiä tomaatteja saisi niskaani mutta kuitenkin! Tiedän, että joidenkin portugalilaisten mielestä fadoa ei voi oppia eikä ulkomaalainen koskaan tavoittaa saudadea, mutta Lianan rohkaisemana tein ja aion tehdä parhaani aina fadoja laulaessani!

Olen siis hurahtanut fadoihin. Olin työskennellyt niiden parissa eri tavoin viimeiset lähes viisi vuotta ennen konserttia, ja niiden laulaminen tuntui minulle luontaiselta, omalta. Fadokurssien lisäksi tein kenttätyöni aikanaan fado-opettajastani Lianasta, perehdyin fadon historiaan, lauloin fadoja, lauloin suomalaisia reki- ja mustalaislauluja ”fadosti”, nuotinsin fadoja, elin ja hengitin niitä. Tuntui kuin olisin todella löytänyt sen omimman musiikillisen juttuni. Vaikka olinkin hermostunut, onnistuin omasta mielestäni – ja yleisöltä saadun palautteen mukaan – erinomaisesti ilmaisemaan fadoa sen tyylipiirteiden mukaisesti myös tässä livetilanteessa. Kiitos kuuluu myös mahtavalle yhtyeelleni! Kaikki meni niin kuin pitikin. Projektin tavoitteet saavutettiin kaikilta muilta osin paitsi omien fadojen tekemisen suhteen. Niitä ei vielä tähän konserttiin valmistunut, mutta niitä on kehitteillä.

Oma fadokonsertti oli pitkäaikainen haaveeni, joka sai alkunsa jo vuonna 2008. Projekti onnistui mielestäni loistavasti, musiikki kosketti ja liikutti kuulijoita ja jo heti konsertin jälkeen yleisö kyseli levyn perään. Muutama kuuntelemassa ollut laulunopettajakin antoi mielettömän kannustavaa palautetta ja totesi, että tätä minun tulisi tehdä! Tunsin, että olimme onnistuneet!