Motellin hämärässä – reflektiivinen matkakertomus soolokiertueelta 10.-15.4.2018

Projektityö
Kansanmusiikin aineryhmä
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
2019

 

Sisällysluettelo

Kiertueen taustaa

Ennen lähtöä

Konsertit

Mäntyharju 10.4.
Helsinki 11.4.
Joensuu 12.4.
Välipäivä 13.4.
Seinäjoki 14.4.

Lastenkonsertti 14
Still Standing klo 18

Pertunmaa 15.4.

Havaintoja ja päätelmiä videoiden pohjalta

Mitä kiertue minulle antoi?

Kohtaamisia
Vinkkejä yksin kiertävälle

 

Johdannoksi

Tämä on kansanmusiikin maisteriopintoihin kuuluvan projektityöni kirjallinen osa – kerronnallinen kuvaus ensimmäisestä soolokiertueestani laulaja-lauluntekijänä. Projektin taiteellinen osuus oli Suomen Kansanmusiikkiliiton järjestämän kiertueen toteuttaminen huhtikuussa 2018. Kokonaisuudessaan projekti on ollut itselleni oiva ammatillisen oppimisen väline – toivottavasti laatimastani raportista on iloa ja hyötyä muillekin soolona esiintyville.

Tavoitteenani oli selvittää valmiuksiani toimia itsenäisenä, kiertävänä muusikkona ja tehdä havaintoja siihen liittyvistä haasteista ja mahdollisuuksista. Kasvaakseni artistina tunsin tarvitsevani uusia kokemuksia laulumateriaalini esittämisestä erilaisille yleisöille. Ajattelin, että soolokiertue tarjoaisi mahdollisuuden tutustua itseeni ja lauluihini sekä pohtia mitä esiintyminen minulle merkitsee. Miksi ylipäätään haluan esittää laulujani julkisesti? Osaisinko luottaa siihen, että laulujeni tarinat ja musiikillinen substanssi kantavat konsertista toiseen? Jaksaisinko uskoa itseeni artistina? Entä miten esiintymistilanne vaikuttaa läsnäoloni laatuun – muutunko esiintyjäksi, kun astun lavalle?

Kokemusteni tallentamista ja esiintymisten myöhempää analysointia varten otin matkaan tietokoneen ja videokameran. Kiertueen seikkailullisen ja elämyksellisen luonteen vuoksi reflektoin kokemuksiani kuin blogia tai päiväkirjaa kirjoittaen. Kiertueen aikana tein muistiinpanoja ja muotoilin kirjoitelmaa alustavasti, mutta suurimman osan olen kirjoittanut jälkeenpäin videoiden ja muistiinpanojen pohjalta. Sitaateissa päiväkohtaisten yläotsikoiden alla on valikoitu spiikki kultakin keikalta. Tekstin lomaan olen lisännyt otteita videoilta ja kommentoinut niitä joidenkin yksityiskohtien osalta.