Perinnettä massoille – Kansanmusiikkikuplan ulkopuolisen yleisön tavoittaminen kansanlauluaiheisella videolla YouTubessa

Projektityö
Kansanmusiikin aineryhmä
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia

Sisällysluettelo

1 Johdanto ja tavoite

2 Vaiheet

2.1 Ideointi
2.2 Käsikirjoitus
2.3 Äänitys
2.4 Kuvaaminen
2.5 Editointi
2.6 Julkaiseminen

3 Päätelmät

4 Liitteet

Johdanto ja tavoite

Elämäni suurin tavoite on tuoda kansanmusiikki takaisin kansalle. Koen olevani onnekas, kun olen löytänyt kansanperinteen ja rakastunut siihen. Harva kuitenkaan altistuu kansanmusiikille elämänsä aikana montaa kertaa. Mielikuvat ovat hyvin kapeita, eikä omaa perinnettä tunnisteta sitä kuullessa. Entisen mammantytöt! -duoni keikkojen jälkeen yleisön tullessa juttelemaan moni kyseli usein, oliko kolmen suomalaisen tradipolskan settimme irlantilaista musiikkia. Kansanmusiikki ja sen tyylipiirteet ovat länsimaisille ihmisille useimmiten vieraita. Irlanti kuitenkin on jotenkin onnistunut tekemään perinteensä maailmanlaajuisesti tunnetuksi, ja tämä on minunkin nöyrä tavoitteeni urallani suomalaisen kansanmusiikin parissa.

Alkuperäinen tavoitteeni oli saada karjankutsuaiheiselle videolle YouTubessa niin paljon katselukertoja kuin mahdollista. Ensimmäisen kerran projektityöni ohjaajan kanssa tavattuani kuitenkin ymmärsin, että se voi olla turhan vaikea brändätä. Päädyin suunnittelemaan videoita, jotka yleisön olisi helpompaa löytää: “1000 Years of Finnish Pop Music”, “Amazing Singing Techniques You Should Learn” ja “How to Sing Any Vocal Solo Like Loituma’s Ievan polkka”. Ensimmäisen videon parissa työskentely kuitenkin vei niin paljon aikaa, että valitsin lopulta projektityöhöni ainoastaan “1000 Years of Finnish Pop Music” -videon. Lopulliseksi videon nimeksi tuli “1000 Years of Finnish Pop Music and Fashion” kuvausten jälkeen tajuttuani, kuinka upea katsaus historiaan video on vaatetuksenkin puolesta.

On vaikeaa arvioida etukäteen kuinka paljon katselukertoja videoni saattaisi saada. Projektini ohjaajan Marina Iakovlevan YouTube-kanavalla ‘Dating Beyond Borders’ on yli 0,5 miljoonaa tilaajaa. Hänenkin videoidensa katselukerrat vaihtelevat todella paljon: noin vuoden vanhojen videoiden katselukerrat voivat keskenään vaihdella kymmenestä tuhannesta (10 000) miljoonaan (1 000 000). Projektin alussa ennen projektivideon julkaisemista omalla kanavallani on 46 tilaajaa ja 4 julkista videota. 3,5 vuotta vanhalla kanteleluokassa loopperin ja viulun kanssa laulaen tehdyllä videolla on 2800 katselua ja reilu 2 vuotta vanhoilla kandikonsertistani kuvatuilla kolmella videoilla on jokaisella noin 500. Vaikka ohjaajani kertoi, millä tavalla YouTube toimii ja miten käyttäjät löytävät videoiden pariin, matala tilaajamääräni ei ainakaan auta yleisön tavoittamisessa. Asetan tavoitteeksi kuitenkin saada videolleni yli 10 000 katselua kolmen kuukauden sisällä.

Teen videon englanniksi tavoittaakseni mahdollisimman paljon yleisöä. Suomenkieliset laulut tekstitetään, jotta kaikki ymmärtävät, mistä lauletaan. Olen myös huomannut, että suomalaiset tykkäävät katsoa Suomeen liittyviä YouTube-videoita englanniksi, joten uskon tavoittavani myös suomenkielisen yleisön.

 

Linkki videoon: 1000 Years of Finnish Pop Music and Fashion