Puhuva kantele ja Äänen sisäinen ääni

Projektityö
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Kansanmusiikin aineryhmä
2000

Tiivistelmä

Projektityöni on kuvaus poikkitaiteilija Sirkka Knuuttilan kuva- ja ääni-installaation Kolmas kosketus yhteydessä pidetyistä kahdesta improvisaatioesityksestä. Kolmas kosketus -näyttely oli avoinna Joensuussa, taidekeskus Ahjossa 4.11.-29.11.1998.

Näyttelyn yhteydessä oli neljänä viikonloppuna iltatilaisuuksia, joista kahdessa olin mukana muusikkona. Puhuva kantele- esityksen tein neljän puheimprovisoijan kanssa ja Äänen sisäinen ääni -esitykseen improvisoimme musiikin ja äänet taiteilijaprofessori Heikki Laitisen kanssa.

Improvisaatioesitykset olivat hyvin erityyliset. Ensimmäisessä esityksessä olin ainoa muusikko puhujien joukossa, kun taas toisen esityksen tein jo entuudestaan tutun muusikon kanssa. Esityksistä ensimmäinen meni suunnitelmien mukaan, kun taas jälkimmäisestä esityksestä minulle jäi tunne, etten saanut itseäni käyntiin juuri lainkaan. Yllättävää oli oma suhtautumiseni ja sitä kautta tulleet keskittymisvaikeudet improvisaatiota tehdessä.

Projekti herätti kysymyksiä psyykkisen valmistautumisen ja keskittymisen osuudesta esityksiin. Miten improvisaatioon voi valmistautua, kun esitystä on tekemässä useampi henkilö? Mitä minä opin itsestäni ja suhteestani improvisointiin?

Sisällysluettelo

Johdanto
Oma tausta improvisaatioon
Sliipi
Kolmas kosketus, kuva- ja ääni-installaatio
Sliipin valmistautuminen
Puhuva kantele -esityksen suunnittelu ja harjoittelu
Oma valmistautumiseni
Itse näyttely
Esitykset
Puhuva kantele, 1. improvisaatio 8.11.1998
Äänen sisäinen ääni, 2. improvisaatio 15.11.1998
Esitysten vertailu
Yhteenveto
Liitteenä ohjelmalehtinen

 

Työhön liittyvä videotaltiointi kansanmusiikin aineryhmän arkistoissa