Talvisirkus Nauru – syksy sirkusmuusikkona

Projektityö
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Kansanmusiikin aineryhmä
2005

Tiivistelmä

Projektini aihe on osallisuuteni tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus Nauruun syys-tammikuussa 2004-05. Hurjaruuthin talvisirkus on jo perinteeksi muodostunut esitys, joka yhdistää sirkusta, musiikkia ja tanssia. Tänä vuonna esityksen ohjasivat Arja Pettersson ja Liisa Risu, joka toimi myös koreografina. Sirkusta esitettiin Helsingin Kaapelitehtaan Pannuhallissa marras-tammikuussa kuudenkymmenenviiden näytöksen verran.

Itse toimin esityksessä muusikkona osana sirkusorkesteri Trio Bordukaa, jossa kanssani soittivat Hannu Oskala ja Jarno Tastula. Hannu toimi musiikillisena vastaavana ja vastasi pääosasta sävellyksiä, loput tulivat Jarnolta ja allekirjoittaneelta. Sovituksia teimme yhteistyössä.

Äänitimme esityksen musiikista levyn, jota myimme esitysten yhteydessä. Levyn julkaisivat yhteistyössä Hannun yritys Hurmosteollisuus ja tanssiteatteri Hurjaruuth. Levy löytyy Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston kirjastosta, levykaupoista sitä myy Digelius.

Projektini kirjallisessa osiossa pohdin esityksen valmistumista ja esittämistä sekä yleisesti että erityisesti muusikon näkökulmasta. Analysoin myös musiikintekoprosessia niin esitysten kuin levytyksenkin osalta keskittyen etenkin oman muusikkouteni eri puoliin.

Sisällysluettelo

1 Johdanto
2 Taustaa
3 Projektin tavoitteet
soittimet ja laitteet
soittaminen
säveltäminen ja sovittaminen
esitykset ja esittäminen
oma rooli työyhteisössä
levytys
muuta
4 Työprosessi
kaapelitehdas
työryhmä
harjoitukset
levytys
esitykset
5 Kappalekohtainen esittely
sirkuksen juoni
1. näytös
2. näytös
6 Tavoitteiden toteutuminen
soittimet ja laitteet
soittaminen
säveltäminen ja sovittaminen
esitykset ja esittäminen
oma rooli työyhteisössä
leyvytys
7 Lopuksi

 

Liitteet:
1 käsiohjelma
2 esiintyjien ryhmäkuva
3 kuva: Trio Borduka
4 levyn lehtiarvostelu