Tämä on ensimmäinen suomalainen täysipituinen jouhikkolevy. Levyllä soi kolmetoista jouhikkoa kymmenen soittajan käsissä, karheina, kauniina ja voimakkaina. Mukana on muinaista musiikkia edesmenneiden jouhikon taitajien ohjelmistoista sekä uusia jouhikkosävellyksiä. Levyllä kuullaan useita sooloja, eri kokoonpanoja ja myös ensi kertaa seitsemän jouhikon orkesteria, joka koottiin varta vasten levyn äänityksiä varten Kallio-Kuninkalan navetan ylisille.
Julkaisuvuosi: 2003
Äänitysvuosi: 2002
Sarjanumero: 41
Äänitysmaa: Suomi
Tuotekoodi: KICD 82
Äänitys Jouko Kyhälä
Miksaus Jouko Kyhälä, Pekko Käppi & Outi Pulkkinen Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston studiossa
Masterointi Jouko Kyhälä & Janne Viksten/Studiopojat Oy
1. Ripatska
Säv. Fedja Happo, sov. Piia Kleemola.
Piia soittaa Ripatskaa suojärveläisen Fedja Hapon soittaman 5-kielissävelmän pohjalta.
Piia Kleemola: jouhikko
2. Lapajalka
Säv. Eero Turkka, sov. Pekko Käppi, Tytti Metsä, Eero Turkka.
Eero aloittaa säkkipillivaikutteisen sävelmänsä ja muut sovittajinakin mainitut yhtyvät ensin näppäillen, Tytti resonanssikielineen.
Karitan soolo. Kotka etsii rauhattomasta maailmasta paikkaa johon pysähtyä.
Karita Rajaniemi: jouhikko
4. Haliasoitto
Säv. Piia Kleemola, trad., sov. Piia Kleemola, Petri Prauda, Paula Susitaival.
Hyperborea-yhtyeen (Piia Kleemola, Petri Prauda ja Paula Susitaival) tulkinta Matti Pukosen tuohitorvella soittamasta sävelmästä, jonka nuotti on julkaistu Karjasoitto-kirjassa.
Piia Kleemola: jouhikko
Petri Prauda: munniharppu
Paula Susitaival: avainviulu
5. Kaupungin komein konstaapeli
Säv. Pekko Käppi.
Solistina säveltäjä, muut soittajat Patrik, Lassi, Tytti ja Eero.
Outin soolo, tehty jatkoksi laululle Löytyykö entistä eloa.
Outi Pulkkinen: jouhikko
7. Laulu nro 5 ja Ralli
Säv. Feodor Pratšu.
Tästä alkaa neljän kappaleen Pratšu-jakso. Laulun soittavat Pekko, Lassi ja Tytti, Rallin aloittavat Rauno, Eero ja Patrik, johon Laulun soittajat yhtyvät.
Rauno Nieminen soittaa tämän Styrbjörn Bergeltiltä oppimansa kappaleen. Nuotti on julkaistu Sörmlandslåten-lehdessä (3/1982). Lehden mukaan kappaletta ”Den brinnande” on soittanut jouhikolla Hans Ek Ormsöstä, jonka kahden kappaleen repertuaarista tämä on se toinen.
Sanat: Suomen Kansan Vanhat Runot, osa Vienan Karjala.
Kannanotto Väinämöisen soittuun: ettei se kuitenkin ollut jouhikko! Laulusolisteina Pekko ja Outi, joka aloittaa soiton. Muut laulavat soittajat ovat Lassi, Patrik, Tytti ja Eero.
”Oi, nyt armas akkaseni, tuo sie luikku lehmän luuta, kappale kalan eveä.” Loati vanha Väinämöine, loati soitun sormillansa, käsin kantervon asetti. ”Mist’ on tuoho naulat soatih? Suuren hauin hampahista, merikoiran kokkoluista. Mist’ on tuoho kielet soatih? Itsen Hiien hivuksista. Mist on tuoho roka soatih?Juoksijan orihin jouhet.” Saip’ on soitun valmiheksi. Eipä löyvy soittajoa. Soitti nuoret, soitti vanhat. Ei se soittu muilla soita, jok’ ei soita loatijalla, iloitse asettajalla. Sormin soitti Väinämöini, kielin kantervo pakisi. Ei ollut sitä metsässä, jok’ ei tullut kuulomaha soitantoa Väinämöisen. Itseki metsän emäntä nousi koivun konkelolla, lepän lengolla yleni. Itseki ve’en emäntä rinnoin ruokoho rupesi, veännäksi vesikivellä, kuulomaha soitantoa, laulantoa.
Lassin improvisaatio, jossa voi kuulla vanhojen jouhikko- ja kantelesoitteiden teemoja.
Lassi Logrén: jouhikko
13. Volapek-valssi ja -sottiisi
Säv. Tytti Metsä, sov. Tytti Metsä, Petri Prauda.
Tytin ja Petrin duetto.
Tytti Metsä: jouhikko
Petri Prauda: cittern
14. Ressan Lassi
Säv. trad., sov. Eero Grundström, Patrik Weckman.
Patrik soittaa sikermänä Eero Grundströmin säestyksellä kolme kainuulaisen Lauri Keräsen eli Ressan Lassin soittamaa viulukappaletta: Rakkineen Henterin jouhikkosotteinen, Tenhusen sotteinen ja Rättälin ryypyt polkka. Nuotit ja lähdetiedot löytyvät Ressan Lassi – Kainuulaisen pelimannisuvun perintö -kirjasta.
Eero Grundström: harmooni
Patrik Weckman: jouhikko
15. Vanha valssi
Säv. Juho Villanen, sov. Outi Pulkkinen.
Tässä tanssisikermässä toimii esisoittajana sortavalalaisen jouhikonsoittajan Lambergin Pekon pojanpoika Jouni Arjava. Lamberg oppi lapsena jouhikonsoiton äitipuolensa isältä ja veljeltä, Olli Lambergilta. Muut jouhikistit ovat Pekko, Lassi, Tytti, Outi, Eero ja Patrik.
4.6.2002 Karita tuli Kallio-Kuninkalan äänityksiin, ja kun Karitan soolosoitteet oli äänitetty, lykkäsimme Outin 3-kielisen jouhikon oktaavi-kvintti -virityksellä Karitalle. Pekko viritti alttojouhikkonsa (G-d-g) ja Outi 4-kielisensä. Karitan kanssa ei oltu soitettu ennen, Pekko ja Outikin yhdessä vain näiden nauhoitusten yhteydessä. Tässä kuullaan nauhoitetuista improvisaatioista ensimmäinen. Ensimmäiset yhteiset äänet tällä kokoonpanolla – yhteys oli syntynyt jo ennen kuin ääntäkään oli soitettu.